VIKTHETS 2022- VAD SKA VI GÖRA?

on

Det har pratas om vikt och kalorier väldigt länge nu. Antalet hälso”inspiratörer” på sociala medier har exploderat de senaste åren. Utbildning av PT fortsätter växa. Kvantitet har tagit över istället för kvalité! Idag ger vi vår syn på det hela och pratar om datan på Sveriges hälsa!

Vart befinner vi oss idag?

Samhället är ganska splittrat idag om vi kollar brett över hälsosektorn. Folk fokuserar på så många olika saker, naturligt vs onaturligt, mag-tarmhälsa, specifika kosthållningar, detox, pulvermat, kost efter blodgrupp, antiinflammatorisk kost mm. Träningssektorn är precis likadan. Otroligt många har svårt att lägga ifrån sig sin egen bias. Många tränare, terapueter lever kvar i gammal lära att vi inte får böja ryggen, knäet framför tårna är dåligt, tydligen ska man inte träna specifika muskler samtidigt, vissa rörelser är farliga och har hög skaderisk (detta kan vi inte mäta). Idag försöker vi komma med en moderniserad syn på en problematik som har varit en pandemi sen 2012.

Riskfaktorerna

Självklart ska man inte låta sig identifieras av sin vikt, samtidigt som det är en självklarhet att säga så är det ingen självklarhet för någon med övervikten. De som är överviktiga vet om sin problematik och det sista dom egentligen behöver höra är att någon berättar för dom att de är överviktiga och bör minska på kroppsmassan. Ofta leder samtidigt detta till motsatt effekt. Anledningen vi vill skriva om detta är för att utbilda folk och uppmärksamma varför kvarhålla dialogen är viktig.

Övervikt och fetma är en riskfaktor, precis som rökning. Det betyder att vi ökar risken för diverse saker, det är ingen garanti att du blir sjuk, mår dåligt eller får vällevnadssjukdomar. Däremot är ofta risken väldigt hög. Risken ökar för:

 • Dö i förtid- Det är svårt att mäta, med sannolikheten finns att du antagligen hade levt något år till om du inte hade haft din övervikt eller fetma.
 • Diabetes typ 2
 • Cancer
 • Stroke
 • Hjärt & kärlsjukdomar
 • Övervikt / fetma i ungålder ökar risken att det kvarhålls när du blir äldre.
 • Graviditets och förlossningskomplikationer som kan påverka barnet negativt.

I vissa fall behöver inte vikten på vågen spela någon större roll utan du kan se ”normal” ut och ha en väldigt hög fettmassa, vilket även ökar risken. Så lås dig inte på en annan person storlek.

Normaliserat problem?

Övervikt och fetma är normalt idag. Är du verken överviktig eller har fettma så tillhör du en mindre skala av Sveriges befolkning. Tränar du regelbundet så tillhör du också en mindre skala av befolkningen.

Samtidigt som det har blivit normalt att ha problem med sin hälsa så ser vi att det är mer vällevnadssjukdomar som orsakar besök på våra sjukhus än skador eller andra former av sjukdomstillstånd.

Vi har samtidigt ett problem för folk som kanske inte befinner sig inom samma problematik när det kommer till extra kroppsmassa att förstå personerna som har övervikt och fetma. Hur svårt det faktiskt är att göra något åt detta. För det finns flera faktorer som påverkar en person och som orsakar övervikt och fetma.

Sveriges problematik med kroppsmassa kostar ungefär 70 miljarder varje år.
sjuttiomiljarder -> 70 000 000 000kr, det är ganska mycket pengar. Ändå ser vi att problematiken ökar. Hur ska vi då göra för att vända trenden?

Attackera orsaken för att hitta lösningen

Vi vet idag att vår miljö är en väldigt stor faktor, aka obesegen miljö. Detta kan då vara:

 • Tillgång till matsnabbmat/onlinebeställning/hemkörning
 • Umgänge
 • Prissättningprissättning är en stor faktor för att få folk att köpa saker. Se gymbranschen, rabatter på alla medlemskap hela tiden, sen hjälper man inte er att komma igång. Majoriteten av de större aktörernas medlemmar är inte aktiva eller tillräckligt aktiva.
 • MarknadsföringVi alla blir påverkade av detta, det skapar känslor som glädje, lust eller tröst.
 • NormerVad är normalt för dig? vilka beteenden har du skapat eller har du i ditt umgänge?
 • Arbetsplats Vad har ni i era kylar, vad serveras det till maten, äter ni ute ofta mm?
 • Miljö i hemmet Små äter ni ofta i hemmet? Vad har ni i skafferiet/kylen/frysen som egentligen inte gynnar din hälsa?
 • Mentalt måendeLever du ett liv som du inte mår bra av? Vad kan du göra för att livskvalitén ska bli bättre?
 • Ekonomiska förhållandenMåste du leta rabatter varje gång du handlar? Köper du det som du kmr över och är billigt?

med mycket flera faktorer (mmflf

Vi kan sitta här och tycka att vår regering, regioner, kommuner eller företagare ska vara ansvariga för vissa av dessa punkter. Glöm inte däremot att varje människa har ett eget ansvar kring deras val. Det har skett olika sanktioner och tillvägagångssätt på kommunal, region och regeringsnivå för att försöka göra något åt problematiken, exempelvis mer information om konsekvenser och stöd i vård mm. Samt ser vi att stora butiker satsar mer på deras grönavdelningar. Däremot ser tyvärr inte inga positiva resultat på samhällsnivå med investeringarna som har skett.

Du behöver själv hitta dina problematiska områden som har lett till att du är där du är idag och inte är nöjd. Det finns väldigt många saker som spelar roll och avgör vart det passar dig bäst att börja någonstans. Det är därför vi gör personliga hälsoplaner med alla våra medlemmar, för att ta reda på din bakgrund, förutsättningar, skador och hinderna du upplever för att komma dit. För att vi ska kunna sätta en plan inför ditt medlemskap.

Tips på vägen

För majoriteten vill vi säga sluta fokusera på din vikt. Vi har för många faktorer som påverkar våran vikt. Vill du tvunget väga dig så har vi två alternativ, vi rek oftast det andra alternativet.

 1. Väg dig varje dag- i slutet av veckan plusar du ihop alla dagar och delar med 7. Då får du fram din medelvikt för veckan och det är din riktlinje
 2. Väg dig en gång kvartal. Vikten kommer flukturera upp o ner. Låt det gå en tid så du faktiskt hinner gå ner i fettmassa och inte vara vätska.

Något vi pratar mycket om med våra medlemmar är att fokusera mer på din livskvalité. Visst, absolut kan vi erkänna om övervikten eller fettman finns där så är det ett problem pga risk. Däremot behöver du inte börja med en viktnedgång. Du kommer få bättre hälsomarkörer, mer ork, mer energi, mer uthållighet, mer fokus, bättre koncentration, bättre inlärningsförmåga av att faktiskt börja träna. Har du försökt så många gånger att börja med din viktnedgång men inte lyckats eller inte lyckats hålla vikten. Varför ska vi börja i den änden igen om det ändå inte har gått som du vill? Vi kanske ska lägga att minska kroppsmassan som prioritet 2-5 istället?

Anledningen att vi rekommenderar detta är för att det kan vara lättare att göra andra former av livsstilsförändringar när du mår bättre, är piggare samt lite mer motiverad.

Vill du ha hjälp med att sätta upp målsättningar och ha en anpassad start efter dina förutsättningar och behov. Ansök om en personlig hälsoplan så tar vi det därifrån!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s