STARTA 2022 TRÄNING SÅHÄR

Ni är många som ansöker till gymmet och fler medlemmar frågar ”vad” och ”hur” de ska göra för att komma igång på ett bra sätt. Låt oss därför gå igenom hur majoriteten faktiskt bör starta sin träning. Innan du läser detta inlägg bör du läsa följande inlägg från oss -> Skapa en träningsrutin 2022. Du kommer nog känna igen dig på punkt 3 😉

Vi utgår från att du är en vuxen människa, har aldrig tränat på gym tidigare eller haft ett längre uppehåll med ev sporadiska tillfällen med fysisk aktivitet. Detta är kanske 90% av de vi träffar varje vecka.

DETTA SKA DU GÖRA

Vilken vilseledande rubrik, nästan så vi har blivit Aftonbladet med vilseledande rubriker kring hälsa. Rubriken bör vara ”DETTA BÖR DU GÖRA”. För att det korta men även korrekta svaret är att det finns absolut inget ska, rätt eller fel kring hur du ska göra för att komma igång på ett bra sätt. Det finns däremot rationella tillvägagångssätt och anpassade sätt som kanske inte exponerar dig för ökade risker av något negativt, exempelvis; återkommande smärtsymptom, riva upp en skada, muskelbristningar, muskelsträckningar eller överbelastningskador mm.

Eftersom du har varit borta från regelbunden fysisk aktivitet ganska länge så behöver du börja med väldigt lite träning för att få resultat. Vi har däremot fler aspekter att kolla på.

 • Vilka redskap känner du dig trygg med
  Här är ofta ett bra ställe att börja. Träna med redskapen som du känner dig trygg med, börja få in rutinen att faktiskt gå till gymmet och faktiskt få hälsoförbättringar innan du ska optimera träning, för det tar några månader innan du kommer dit.
 • Vad intresserar dig?
  Det som intresserar dig är ofta något du tycker är roligt. Är träningen rolig så är sannolikheten större att du faktiskt fortsätter. Förstå oss rätt, vi förväntar dig inte att du ska köra i bröstpressmaskinen och skratta samtidigt, utan vi fokuserar på vår andning och tycker det är kul att vi faktiskt utmanar oss och har kommit igång med en hälsosam rutin.

  Om du är osäker på en viss övning så använd den som uppvärmning istället för att pressa dig hårt och gör det i de övningarna du känner dig trygg med. Andra osäkerheter så kommer du ju bara fram till oss i receptionen eller loungen så går vi ut på golvet med dig och instruerar övningen.

HUR MYCKET TRÄNING

Du köpte gymmedlemskap och gick 2-3 gånger eller någon vecka innan du sluta? Är det din situation så börjar du med fel inlägg. Du bör läsa: Skapa en träningsrutin 2022 och sen komma tillbaka och fortsätta läsa här.

Eftersom du fortsätter att läsa så antar vi att du har nästintill ingen fysisk aktivitet idag (promenader räknas inte) men när du köper ditt gymmedlemskap så ska du helt plötsligt träna 3-5 gånger i veckan. Känner du igen dig? Har du gjort detta något tidigare år?

Låt oss behålla fokuset, oavsett vad. I år börjar du LUGNT. Eftersom du har varit borta en tid så kan du med gott samvete börja väldigt lugnt. Följ mallen nedan under givna veckor så kommer din start gå jätte bra.

tRÄNING dag/vProgramAntal övningarAntal set
1Helkropp1 övning/muskelgrupp2st / muskelgrupp
2Över/underkropp1 övning/muskelgrupp1-2st/muskelgrupp
3Helkropp1 övning/muskelgrupp1-2/muskel

Tabellen utgår från att du faktiskt tar i när du utför övningarna. Vet du att du är väldigt försiktig och kanske inte pressar dig så kan du öka antal set med +1/övning utifrån tabellen.

Anledningen till att du inte bör börja med mer träning hittar du i skapa en tränignsrutin 2022.

Last words

Vi förstår att du verkligen vill komma igång, du är peppad och motiverad. Detta året är det, nu gäller det. Vi förstår dig, vi gör verkligen det. Vi ber dig bara testa göra det annorlunda i år för att inte upprepa samma misstag.

Hade en eletriker sagt till dig hur elen bör dras i din lägenhet eller hus så hade du lyssnat, då ditt arbete inte är el. Testa nu göra samma sak här, med din hälsa.

Vi ser fram emot att se dig på gymmet och träna. Glöm inte att vi alltid har personal tillgängligt för att du ska känna dig trygg och kunne be om hjälp!

2 kommentarer Lägg till din

 1. Leif Johansson skriver:

  Hej! Knäckte min menisk i högra knäet för 6 år sedan. Efter hand som jag kände mig bättre började jag träna på ett gym i Limhamn, där jag fick ett schema av en sjukgymnast med uppgifter jag skulle köra. Och detta funka bra till Corona ställde till det. Jag är nu 74 år och har fått mina 3 sprutor och har inte haft några symtom eller biverkningar. Men jag tänkte varför ska jag sätta mig i bilen och köra dit ner, det finns ju gym centralt också och jag bor centralt. Till era lokaler har jag ca 10 min promenad. Har lusläst er site, men jag saknar en sak – det här med att vara medlem? Det är väl OK, men det nämns inget om fördelar, nackdelar och inte minst om vad det kostar. För en pensionär är det något man tänker på – pengar alltså.
  Hör av er !
  Mvh LeifJ

  Gilla

  1. allthewaygym skriver:

   Hej Leif!
   Tack för din kommentar. Du får gärna utveckla vad du saknar när det kommer till fördelar och nackdelar på vår hemsida. Priser skriver vi inte för att priserna anpassas efter dina behov och förutsättningar när vi sätter ihop en plan. Det du kan göra är att gå in på hemsidan; http://www.allthewaygym.se ansöka om en hälsoplan. Vid samtalet bokar vi ett möte där vi tar reda på lite mer information om din bakgrund, skador, förutsättningar, målsättningar och dina behov. I slutet av mötet presenterar vi en plan samt prismodul för den planen.

   Hoppas detta svarar på din fråga om hur du ska gå tillväga. Samt hoppas vi din påsk blir lika god som våran!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s