SKAPA EN TRÄNINGSRUTIN 2022

Har du funderat länge på att börja träna? Pandemin kanske har satt sina spår och du förstår att ta hand om sin hälsa är ganska viktigt? Många väljer att fokusera på själva träningen när de ska skapa en vana, men låt oss vara ärliga. Vad du gör i gymmet är det minst viktiga att börja med när en träningsrutin ska sättas. Därför går vi igenom fem punkter som du måste ta hänsyn till när du ska börja träna.

Det är ett nytt år och som många andra så ska även du ta tag i din hälsa. Ett extremt bra intiativ. Däremot måste vi gå igenom några steg för att säkerställa att du startar på ett bra sätt för att göra din resa långsiktig. Du vill inte tillhöra majoriteten som inte är tillräckligt aktiva eller köper gymmedlemskap utan att gå dit. Låt oss vara unika i år och tillhöra gruppen som kommer igång med sin träning och tränar efter 3 månader.

Varför ska du träna?

Vi träffar så många som svarar per automatik när vi frågar varför de vill träna. ”Jag behöver”, ”Jag måste” eller ”Jag vill uppnå x”. Innan du går och köper ditt medlemskap så måste vi lista ut varför du vill börja träna. Bara för att du måste träna så är det ingen säkerhet att du faktiskt kommer börja träna, tro oss. Det är många som verkligen måste röra sig mer om de inte vill vara i riskzon för allvarliga konsekvenser som hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, kraftig övervikt, sämre värden i kroppen mfl. Däremot räcker inte detta måstet alltid.

Det är en stor investering att faktiskt börja träna, speciellt när det kommer till livskvalité, sätta undan tid och ändra livsvanor.

Så varför ska du börja träna? Du behöver ta reda på om detta ”därför att” faktiskt har ett värde till dig.
– Ska du gå ned i vikt för att du mår dåligt men kan du må bra trots din övervikt?
– Börja träna för att bli av med smärtan, har du verkligen stört dig på smärtan så den har gett negativa konsekvenser som påverkar dig?
– För att du vill ha mer ork, har du verkligen brist på ork för att klara din vardag?
– För du måste bli hälsosammare, varför måste du det?

Missförstå mig inte. Nämnda anledningar är legit, det är absolut rimliga orsaker till att börja träna. Däremot är det sällan logiken bakom ett beslut kring vår hälsa är långvarigt. Det borde vara det men det drivande beslutet och beslutsamheten kommer ofta från ett känslomässigt val. Vilka konsekvenser eller hinder har ditt nuvarande stadie skapat, vad är det som faktiskt får dig att må dåligt? Vi kan skriva flera fördelar med att börja träna och orsaker. Har det däremot ingen känslomässig anknytning till dig så är sannolikheten att det inte är en hållbar anledning.

Så, varför ska du träna? inte bör.

Vilka förutsättningar har du?

Detta är en minst lika svår puck som ovanstående men minst lika viktig. Vi träffar folk dagligen som säger att de har tid och möjlighet att träna, de gör det bara inte. Låt oss släppa en bomb, du gör inget bara för att. Det finns alltid en bakomliggande orsak. Anledningen att många inte tränar är för att de kollar inte vad som skapar deras förutsättningar för att komma igång med sin träning.

Hur ditt vardagsliv ser ut påverkar ganska mycket kring hur mycket ork du har till att ändra rutiner eller lägga till något och hålla det.

 • Hur mycket sover du?
 • Hur bra äter du?
 • Hur mycket måsten har du?
 • Hur mycket jobbar du? (kan du släppa jobbet)?
 • Hur mycket tid tar familjen?
 • Hur många åtaganden har du efter jobbet?
 • Hur strukturerad är du?
 • Hur monoton är din vardagsaktivitet?
 • Har du smärtor?
 • Är du ledsen/nedstämd/deprimerad?
 • Hur är ditt psykiska mående?
 • Vilka människor har du runt dig?
 • Vad omringar du dig med?
 • Hur är din självkänsla & självförtroende

Ja, vi kan egentligen bara fortsätta. Detta är saker som faktiskt påverkar dig och skapar förutsättningar för olika saker, exempelvis att orka ta sig iväg och träna 1-3 gånger i veckan. Ska du lägga till någonting som träning, så rekommenderar vi att du tar bort 2-3 saker från ditt vardagsliv för att ha orken men också tiden. Planera din vardagar så inget oförutsett kommer upp. Samt, hur mycket tid lägger du framför TV, mobil mm? Hur du ska jobba med de olika punkterna är högst individuellt. Däremot kanske listan hjälper dig med att lista ut vart du måste göra för att ge dig förutsättningarna för att skapa din träningsrutin.

Vad du ska göra

Nu är vi inne på punkt tre, du är säkert redan trött av alla tankar som har gått igång. Tänk däremot på, när du eller någon i din närhet har försökt skapa en träningsrutin så har de hoppat över de två första stegen och hoppat hit. Detta är egentligen det som är minst viktigast för dig som är ny med träningen eller ska komma igång efter ett längre uppehåll (3mån +).

Som ny i gymmet spelar det egentligen ingen roll vad du gör. Du kommer bli starkare, få bättre värden, bli mer uthålligare, återhämta dig bättre mm. Det som sker i början är väldigt många anpassningar. Vi brukar hjälpa våra medlemmar att testa på så mycket som möjligt för att hitta något de tycker är roligt och känner att de kan fortsätta med. När vi hittar något sådant så brukar vi göra det mer strukturerat för att de ska fortsätta få resultat och hitta en rutin som är rolig och lätt att följa.

Det finns oändligt med generella träningsprogram på nätet som du kan testa för att hitta något att följa. Tycker du inte det är kul, hitta något annat.

Börja försiktigt

När folk ska börja att träna så är tydligen alla ”all or nothing”. Var glad, du behöver verkligen göra extremt lite arbete för att få märkbara resultat i början. Börja med att träna 1-3 gånger i veckan, kör 1-3 set/muskelgrupp/vecka. Se bara till att när du utför övningen så är det tungt och jobbigt. Thats it, du behöver verkligen inte göra mer. Övningsval för muskelgruppen spelar ingen roll i början, så länge din målsättning inte är väldigt specifikt som tvingar oss att lära dig en specifik övning för ett specifikt mål. Trots det så kommer du bli starkare i den specifika övningen även om du inte utför den.

Många brukar inte tro att något kan vara så här lätt i början men det är det. Flera av våra medlemmar och PT-kunder har fått uppleva det.

Klarar du detta själv?

Nu kommer vi till punkten som kräver störst självinsikt. Klarar du detta själv? Här får du väga tidigare erfarenheter och se hur realistiskt det är.

 • Hur har det gått dom andra gångerna? Bra / Dåligt? (tränar du fortfarande?)
 • Vet du vad du ska göra i gymmet för att uppnå din målsättning? Ja / nej?
 • Vet du vad du ska göra för att förbättra dina förutsättningar? Ja / nej?

Oftast finns det inte någon bakomliggande plan. Träningen är något som bara ska kunna slängas in i vardagslivet, inte hur vi ska balansera det med allting annat. Vi pratar mycket om att träningen ska anpassas efter livet och inte livet till träningen på All The Way.

Investera tid och ork i en ny vana är något stort, därför gör vi en personlig hälsoplan med alla som ansöker om medlemskap hos oss på ATW. Vi vill verkligen hjälpa dig att få igång din rutin, vi är beredda att vandra med dig på din resa till en förändring. Vill du komma igång, kanske på ett bättre sätt? Ansök om en personlig hälsoplan via vår hemsida.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s