GYMBRANSCHEN 2022 – Vad kommer hända?

Oscar är en av grundarna till All The Way Gym. Han har varit aktiv i branschen länge och fulltidstränare sen 2016. Han har sett en del trender komma och gå. Även varit väldigt aktiv på forum kring evidensbaserad dialog om träning, kost och allmän hälsa. Nu när alla andra har delat vad dom tror om 2022 så är det våran tur att låta Oscar tänka fritt. Det brukar vara spännande, vi vet aldrig vart vi hamnar.

Digitala evolutionen 

Länge har det pratats om en digital förändring. En gemensam nämnare oavsett bransch vi är i har varit effektivitet. Den digitala utvecklingen ska ge möjligheter att anpassa sina nya hälsovanor till ett redan existerande vardagsliv. De digitala framstegen har tvingats fram av nuvarande pandemi och idag har alla större gymföretag en app att förse sina medlemmar med och gruppträningen blir mer digital.  

Idag behöver du inte gå till gymmet för att få de redskap du behöver för att förbättra din hälsa. Trots detta så ser vi inte några positiva framsteg i Sveriges hälsa innan och under pandermin. Hur det kommer sig tror jag vi är många med olika teorier om. Min anekdotiska syn på det ihop med forskningen talar för att när du får hjälp eller assistans för att uppnå någonting så är chansen högre att faktiskt nå din målsättning. Samt när det blir mer personligt så ökar även den chansen. Människor gillar interaktioner i verkligheten fortfarande.

Jag tror att många gym kommer bli mer och mer digitala och utöka tillgångar i sina appar och göra den personliga servicen mer digital. Detta kommer även leda till att många kommer minska sin bemanning på gym. Jag tror även i slutet av 2022 kommer aktörerna se att detta inte är hållbart då det är sällan detta en medlem behöver eller egentligen vill ha. Vi får inte glömma att många säger upp sina medlemskap för att de inte når sina målsättningar. Serive hjälper dig att nå din målsättning, inte valmöjligheter.

Hälsovägledning – PT

Fler och fler söker hjälp på något vis i sin träning, nutrition eller i ett övergripande hälsoperspektiv. Efterfrågan att få hjälp efter sina egna förutsättningar har vuxit enormt. Vi har haft många olika eror i Sverige men nu handlar det om om att du ska må bra, du ska kunna ställa dig upp från soffan utan att ha ont i knäna, du ska klara av att utföra ett stillasittande jobb i 6-8h, du vill kunna gå promenader utan problem och du vill inte att trappan ska kännas som en löprunda mm.  Lite extrema exempel, trots det lite realism finns i det.

Jag tror vi kommer se en utveckling av att folk söker mer personlig hjälp för att faktiskt nå deras önskade hälsostatus. Speciellt när pandemin har lugnat sig. Vi ser däremot redan nu att många förstår konsekvenserna av att inte vara hälsosamma eller vältränade. Därför tror jag vi kommer se en ökning bland hur många medlemmar som träffar en personlig tränare regelbundet. Mönsret ser vi redan hos oss på ATW. Uppmåt 60-70% använder sig av våra personliga tränare eller går i våra TEAM.

Valmöjligheterna  

Som jag nämnde i början så har pandemin gjort att valmöjligheter för alla medlemmar har ökat exceptionellt på gym. Pandemin satte detta på prov och resultatet i det långa loppet kommer bli att valmöjligheterna kommer minska. Helt enkelt av anledningen att folk söker något mer personligt. Erbjuder vi fler val till kunder så måste vi även kunna anpassa hjälpen på olika vis mot valmöjligheterna vi erbjuder. Jag tror det blir för svårt för de stora bolagen att strukturera upp det i stora men även i små format.  

Branschen kommer se över i stor skala vad majoriteten av svenska befolkningen behöver och vill ha. Det kommer leda till mindre valmöjligheter när man blir medlem på ett gym i Sverige medans fler saker kommer ingå i ett normalt medlemskap. Följer man inte denna trenden så tror jag det blir svårt att växa eller överleva på sikt för majoriteten av aktörerna, speciellt mindre aktörer.

Missförstå mig nu inte. Valmöjligheterna kommer minska på gymmen men öka för den lilla enskilda företagaren. Platformar för att bedriva sin PT-verksamhet fysiskt och online. Appar för att tillfredställa specifika behov.

3 punkter som sammanfattar framtiden

 1. Digitalaplattformar ska fram men inte ersätta
  Den digitala eran kommer fortsätta utvecklas och vi kommer se mer obemannade gym och mer valmöjligheter digitalt. Marknaden kommer försöka ersätta nuvarande arbetsmodell med det digitala för att ersätta personlig service, det kommer inte fungera i längden, men de kommer ändå att försöka.

  Digitala valmöjligheter kommer fortsätta utveckals för den lilla och enksilda företagaren. Nya plattformar och existerande kommer utvecklas. Denna marknaden kommer börja ta en tydlig form i slutet av 2022.
   
 2. Personlig service
  Medlemmen kommer söka efter mer personlig hjälp, speciellt efter pandemin. Det är väldigt många som har försämrat sin hälsa under Pandemin och kommer vilja komma tillbaka.
 • Vinden kan byta riktning snabbt 
  Branschen har lärt sig att vinden kan vända väldigt snabbt. Vi kommer se mycket omstruktureringar i verksamheterna för att kunna ha en mer hållbar verksamhet i bra och dåliga tider.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s